Hitta din nya favoritparfym idag

Går du i tankarna på att köpa ny parfym? Hos Sephora finns ett av Sveriges största utbud av märkesparfymer. Bläddra igenom deras stora utbud av parfymer och hitta din favoritdoft idag. Du kan välja mellan blommiga, fräscha, lätta, och klassiska parfymer. 

Parfymer för kvinnor och män

I Sephoras stora utbud av parfym, finns parfymer för både kvinnor och män. Välj bland över 300 parfymer för kvinnor, och över 200 parfymer för män. 

Kända märken

Bläddra bland kända märken som Calvin Klein, Dior, Dolce & Gabbana, Gucci, Guerlain, Hugo Boss, Lancome, Marc Jacobs, Paco Rabanne, Versace, Viktor & Rolf, Yves Saint Laurent, och många fler. Givetvis kan du även hitta parfymer från kändisar. De har parfymer från allt från Kat von D till Zlatan.

Så väljer du parfym

Med så många valmöjligheter kan det vara svårt att välja. Hur går du bäst tillväga för att välja parfym? Vid vilka tillfällen vill du använda parfymen? Givetvis kan det skilja sig om du vill använda parfymen till fest eller vardags, till sommar eller vinter.

Hitta dina noter

Alla parfymer innehåller olika doftnoter. De kan vara naturliga eller syntetiskt framställda. Traditionell parfym är uppbygg i en pyramid av topp-, mellan- och basnot. Hos denna typ känner du toppen snabbt och friskt allra först, sedan mognar doften på din hy och förändras i mellan- och basnoten. 

Toppen är ofta en pigg, citrusbaserad not som flyktigt tonar ut och försvinner in i mellannoten som är doftens hjärta. Här kan ett brett spektrum av ingredienser rymmas: kryddor, blommor eller animaliska noter som mysk och ambra. Basnoten som vilar längst på huden är ofta ”tyngre” och fylligare, som trä, mossa och vanilj.

Välj rätt koncentration

Parfymer kommer i olika koncentrationer vilket medför att de får olika beteckningar.

Splash, mist och eau de cologne

Dessa typer av parfymer har den absolut minsta doftkoncentrationen på ungefär 7 procent. De kan med lätthet sprejas över hela kroppen utan att du riskerar att överdosera.

Eau de toilette (edt)

En eau de toilette är en av de populäraste och mest lättanvända doftformerna. Den rekommenderas för dig som vill ha en lätt parfym. En edt innehåller cirka 10 procent doftkoncentration vilken gör att du kan bära doften i några timmar. Den karaktäriseras främst av toppnotens snabba fläktar.

Eau de parfum (edp) 

Med sin 15–20 procents doftkoncentration är det doften som varar länge och får olika skepnader under dagen. Här känner du främst mellan- och basnoten. För en eau de parfum får du betala lite mer än vad du behöver för en edt.

Parfume och extrait

Parfume är den allra mest exklusiva och dyraste doftformen. Den innehåller upp till 40 procent doftkoncentration. Ofta kommer den i en solid vaxliknande eller oljebaserad form. Bär den på kroppens varma punkter för att låta den mjukna under dagens lopp. Lite når en lång väg – du behöver bara en dutt för att få fram en stor del av parfymens notsymfoni.

Naturliga och ekologiska parfymer

Naturliga och ekologiska parfymer är baserade på naturliga, eteriska oljor som blandats med alkohol eller vegetabilisk olja. Du kan köpa dessa i form av sprej, olja eller solid, vaxbaserad form. Denna typ av parfymer är något flyktigare än traditionella edt eller edp.

Allt för din skönhet

Sephora är en av världens största återförsäljare av skönhetsprodukter, och du kan hitta allt du önskar dig i form av hudvård, skönhet, parfymer, hårvård, och mycket annat.