Maten för bästa prestationsförmåga vid sport

Idag vill vi alla hålla oss så hälsosamma som möjligt. En stor del av detta är träning, gymmen är fulla och löpspåren är välanvända. Fysisk aktivitet har korrelerats med god psykisk hälsa, förebyggande av ångest, fysiska skador, minskande av depression och förbättrar framtida hälsa. När man väl tränar så för att få så mycket ut av det som möjligt är det viktigt att ha rätt diet. Där är många alternativ för bästa prestationsförmåga, men här kommer några saker som boostar dig i din träning.

Spenat och grönkål

Om du ska börja träna är det perfekt att öka mängden rika gröna bladgrönsaker så som spenat och kol. Spenat och kol innehållet nitrat som har visat sig hjälpa till i förändring av muskeluppbyggnad. När musklerna ska aktiveras på nytt efter ett långt uppehåll av träning eller ifall man skiftar altitud så kan nitrat hjälpa processen. När muskler börjar ansträngas första gången på länge eller om man börjar träna på högre höjder över havet så måste musklerna förändras genom träning.

Bananer

Bananer har visat sig vara mer effektiva att hjälpa dig under träning är kolsyrade sportdrycker. Bananer innehåller kalium, fiber, vitamin B6 och antioxidanter. Alla dessa näringsämnena hjälper dig igenom träningspasset och hjälper din kropp att återhämta sig efteråt. Särskilt vitamin B har en stor inverkan på muskel reparation. Utöver alla de positiva näringsämnena i bananer så har de också en hälsosammare sammansättning av socker än sportdrycker.

Kaffe

Ja det är sant, kaffe kan hjälpa dig prestera bättre på gymmet. Mer specifikt uthålligheten påverkas positivt av koffein. Detta är i och för sig inte ny information då koffeintabletter ibland används för att förbättra uthållighet. Nya studier visar att koffeinmängden i kaffe kan vara tillräckligt för att påverka uthållighet. Därför kan morgon koppen vara bra om du ska ut och springa eller cykla längre distanser till exempel.

Paracetamol

Paracetemol som kan hittas i vanliga huvudvärkspiller har länge visat sig ha flera positiva effekter på träning. Paracetemol hjälper dämpa smärtor från träning och förbättra uthållning. Det har också upptäcktas att paracetemol bidrar till att hålla kroppstemperaturen nere under träning. Detta kan vara speciellt användbart vid träning utövat i varmt klimat, eller under sommarmånaderna. Detta i sin tur påverkar också uthålligheten positivt.

Proteindryck

Självklart bidrar protein till förhöjd prestation under styrketräning och liknande. Men vidare har det nu visat att det hjälper kroppen rehabiliteras mellan träningspass. Så om det tränas om morgon och sedan kväll kan det vara speciellt bra att dricka en sportdryck med protein. Då kommer kroppen vara bättre förbered och haft bättre resurser till att reparera sig innan nästa pass. Det är viktigt att äta stabila måltider innan och efter träning för att ge kroppen energi för passet. Men även för att ge kroppen medel för att reparera sig efter passet. Med rätt kost kan var sportare få det mesta utav sin träning och optimera. Vad målet än är med träningen, att gå ner i vikt, bli större i muskelmassa, uthållighet eller generellt underhåll av kroppen, så kommer alltid kosten vara viktig. Vilken slags träning som utövas och i vilket syfte är väldigt viktigt för att