Svartmögel, hur farligt är det? Hur identifierar man mögelsvampen? Hur kan man testa och bekräfta vilken slags man har att göra med? Vilka konsekvenser svart mögel påverka dig, din familj och husdjur nu och i framtiden? Och hur kan man bäst hantera det angripna området för att helt bli av med det? Nedan följer en kort förklaring för detta men om man går till Mögel-test.se så kan man läsa mer och beställa test.

Vad är svartmögel?

Svartmögel kan växa i hem med fuktiga miljöer som i källaren och i badrum. Man kan själv upptäcka att man har svart mögel på tre olika sätt. Mögel luktar unket, det kan vara en diskret lukt, eller irriterande till obehaglig lukt. Om man lever nära möglet, till exempel i badrummet eller köket så kan man också känna symptom så som trötthet, huvudvärk, generellt symptom som liknar allergier. Svartmögel, hur farligt kan det bli? Om man lever länge med svart mögel så kan man få andningssvårigheter som vidare kan leda till astma. Det kan även ge biverkningar hos gravida kvinnor och deras foster samt husdjur som lever i den miljön.

Det kan bli en dyr process att testa för svartmögel. Man kan anlita firmor som kommer hem och testar möglet i huset, det har en hög prislapp. Däremot kan man testa själv med hemma test som är väsentligt billigare och tryggare då de levereras till dörren.

Testa svartmöglet själv

För att bekräfta vilken slags svart mögel det är man har och göra med så tidigt som möjligt, kan man utföra ett test, det kan man köpa på mögel-test.se. Det finns massa olika test som lufttest, avtryckningsplatta eller med bomullstopp som sveps över området. Beroende på hur man har fått misstankar om att man har mögel kan de olika testen vara bra på olika sätt. Om man till exempel inte har hittat ett område där man kan se svartmögel så kan lufttest vara passande.

Behandla

För att ta bort svart mögel kan man använda olika hushållsprodukter så som ättika eller citronsyra blandat med vatten. Då sprayar man bara ner det angripna området för att bli av med möglet. Detta är till exempel effektivt även på porösa material som trä, som annars är svårt att rengöra från svart mögel. Man kan också använda bikarbonat eller klorin.

Förebygg

Men för att se till att det inte växer fram igen måste man hitta orsaken till att det började växa. Kanske är det dålig luftcirkulation/ventilation i badrummet, fukt som är svårt att inspektera som under diskmaskinen eller tvättmaskinen. När problemet är identifierat så är det viktigt att korrigera det så att svartmögel inte växer fram igen. Långvariga lösningar kan ordnas med en avfuktare för att korrigera luftfuktigheten eller i vissa fall med hjälp av hantverkare för att rätta till problemet.

Med mögel-test.se kan man få hjälp att identifiera om man har mögel, vilken slags mögel och hur allvarligt angreppet är. Testen kan beställas hem till dörren och man får alltid gratis frakt. Om man inte håller koll på sin luftfuktighet så kan där vara långvariga konsekvenser både på huset eller lägenheten i form av att ytorna fräts eller missfärgas. Biverkningarna av svart mögel träffar som sagt också de människor och djur som bor med det, kortvariga allergiliknande symptom men också långvariga andningsproblem och kroniska sjukdomar som astma. Därför är det väldigt viktigt att hålla koll på om ens hem är under angrepp av svartmögel.